100-års jubileum Hol kyrkje: Holtbakk, Johanssen, Kvam


Velkommen til Griegs Haugtussa, med ny sammensetning av Garborgs originale tekster.

 

 

 

Fredag 4.oktober kl. 19:00

 

 

 


 

 

 

Les mer om jubileet her.

 

 

 

4. oktober får vi storslått besøk av en av norsk teaterlivs grand old men: Ola B. Johannessen. Han representerer nærmest en institusjon av skuespillerkunst for mange, og har vært mangeårig teatersjef og sceneinstruktør ved en rekke av de større, norske teatrene. På denne konsertforestillingen presenteres et rikt utvalg av Arne Garborgs originale tekster om Haugtussa. Sammen med Olas unike og virtuose resitasjon får vi høre sopran Frøy Hovland Holtbakk og pianist Thormod Rønning Kvam sin gripende tolkning av den musikalske Haugtussa, op. 67 signert Edvard Grieg. Forestillingen er del av en større jubileumsturné som både markerer at det i 2024 er 100 år siden Garborg sin bortgang, og at Ola B. Johannessen i mars fylte 85 år.

 

 

 


 

 

 

Om Haugtussa

 

 

 

Med et så tidløst, gripende og vakkert verk som Haugtussa, er det av og til lett å høre det som bare musikk, hvor teksten er kulisse for Griegs klanger. Denne konsertforestillingen gir en unik mulighet til å oppleve musikken med Garborgs storslagne tekst som selve utgangspunktet – den som i sin tid bergtok Grieg så fullstendig. Om "Tussa" sa han: «Det er en helt genial bok hvor musikken egentlig allerede er komponert. Man behøver bare å skrive den ned.»

 

 

 

Og det gjorde han; melodiene bare trillet ut på notepapiret. Syklusen inneholder noen av Griegs vakreste og mest kjente sanger. Men det var ikke alle delene av verket Grieg var like interessert i. Det er en viss slagside mot naturmystikk og kjærlighetsmotivet i hans utvalg, mens mange av de andre temaene i Garborgs tekst trer mer i bakgrunnen. Dette råder Ola B. Johannessen bot på med sin bearbeidelse, der vi føres mellom Garborgs og Griegs versjoner av historien om den synske Veslemøy.

 

 

 

Programnote av Eyolf Østrem / Thormod Rønning Kvam, september 2023.

 

 

 

Medvirkende:
Ola B. Johannessen, skuespiller
Frøy Hovland Holtbakk, vokal
Thormod Rønning Kvam, piano

 

 

 

Tekstutvalg, regi og konsept: Ola B. Johannessen

 

 

 


 

 

 

Biografier

 

 

 

Ola B. Johannessen er en norsk skuespiller, regissør og teatersjef, utdannet ved Statens Teaterskole og under polske Henryk Tomaszewski. Johannessen scenedebuterte 1961 i Historia om Vasco på Det norske teatret, og har vært teatersjef både ved Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Fjernsynsteatret og ved Nationaltheatret. Han har også vært leder av Det norske Shakespeareselskap. I 2012 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater og scenekunst. Ola fyller 85 år i 2024 og feirer dette med flere turnéoppsetninger viet Ibsens og Garborgs litterære arv, der bl.a. Terje Vigen og Haugtussa står på programmet.

 

 

 

Frøy Hovland Holtbakk er en lyrisk sopran fra Skurdalen i øvre Hallingdal. Hun var ansatt som solistpraktikant i Den Norske Opera & Ballett sesongene 2021-23, og hadde sin debut på huset høsten 2021 som Lauretta i Gianni Schicchi. Fra 2024 har hun gått inn i en åremålsstilling ved Nasjonaloperaen. Hun ble i 2019 ferdigutdannet fra Operaakademiet i København med Susanna Eken som lærer, og har tidligere en bachelor i klassisk sang fra Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. I 2017 debuterte Frøy som Papagena (Die Zauberflöte) på Det Kongelige Teater i København, og har også sunget Ida (Die Fledermaus), Blumenmädchen (Parsifal) og Frasquita (Carmen) i samme hus. Frasquita ble også hennes debut i Tyskland i 2020 på Oper Frankfurt. Vinteren 2021 sang hun Servilia (La Clemenza di Tito) med Bergen Nasjonale Opera. I sesongen 2023–24 gjorde hun to omfattende roller ved Nasjonaloperaen: Oscar, en pasje i Maskeballet og Fiordiligi i Così fan tutte.

 

 

 

Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik og som festivalpianist under Glogerfestspillene og Trondheim kammermusikkfestival utgjør noen av høydepunktene fra de siste årene. Han ble i 2023 utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music – en utmerkelse som gis til alumni som 'skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Han er mottaker av Fegerstens arbeidsstipend til sitt kommende debutalbum, og mottok nylig det anerkjente Nils Larsen-stipendet til sin internasjonale solodebut i London i september. Thormod har også et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven – et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.

 

 

 

Tilbake