Skurdalskyrkja ble innviet av biskop Dagfinn Hauge den 7. september 1969. Arkitekter var Helge Skoug senior og junior. Kirken er bygget i mur forblendet med naturstein
Skurdalskyrkja ligger i Dagali og Skurdalen sokn i Hol kommune. Omkring 250 mennesker sokner til Skurdalskyrkja, som har rundt 150 sitteplasser. Kirken ligger ved riksvei 40, 12 kilometer fra Geilo.
Les også: Skurdalskyrkja 50 år (1969-2019)
Historie
Arbeidet for bygging av kirke i Skurdalen begynte med en pengegave allerede i 1917, og i 1925 ble det avstått to mål til kirketomt. Kirkegård ble innviet den 2. oktober 1938, men først på 1960-tallet ble det fortgang i byggeplanene. Arkitektene Skoug & Skoug (far og sønn Helge) leverte tegninger, og byggetillatelse forelå høsten 1967. Kirken ble oppført fra 1968 av byggmester Bjarne Kristiansen og innviet av biskopen den 7. september 1969. Opprinnelig ble bygget titulert som kapell, men i dag snakker vi om Skurdalen kirke eller Skurdalskyrkja.
Bygget
Kirken er oppført i betong og forblendet med naturstein utvendig. Den har et trekantet grunnplan, og trekanten bærer takkonstruksjonene. Trekanten er symbol for Den treenige Gud. Lyset kommer ovenifra gjennom de store trekantvinduene i taket (bilde på lyset fra Den treenige).Taket er tekket med tjærebredde spon. Kirkeklokkene henger i en støpul ved siden av kirken. Det er inngang på nordvestsiden.
Interiør
I det sørøstre hjørnet innvendig er det satt opp en altervegg med altertavle i emaljert kobber. Altertavlen har kunstneren Victor Sparre laget. Den fremstiller den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus. Skikkelsen stiger opp ungt mønster av gammel skigardsmateriale. Kobberet irrer i grønt (Åndens farge i gamle ikoner). Tornekransen flettet av piggtråd, naglene, spydspissen, kjortelen og isopstilken med svampen peker hen mot Golgata. Men samtidig sprenger Den Oppstandne seg løs fra likkledet, og står slik Han vil komme igjen i soloppgangen fra øst. Sparre har også tegnet fire messehagler til kirken, og en elev av Sparre har laget alterkrusifikset. Prekestolen står på nordsiden (venstre) og døpefonten på sørsiden (høyre). Begge er utført i furu av Torleiv Sundre & Co. Orgelet har 6 stemmer (ett manual og pedal) og er bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk. De to klokkene ble støpt av O. Olsen & Søn til innvielsen av kirkegården i 1938. Gravsøk kan utføres her.
Det er innredet bårerom under kirken. Det har et sementkors med mosaikkutsmykning, utført av Victor Sparre.